Derfor skal man tage stress alvorligt

Stress blandt medarbejdere er et udbredt problem i mange virksomheder. I Danmark er 35.000 danskere sygemeldt pga. stress hver dag og 250.000-300.000 danskere lider af alvorlig stress. [1]

Arbejdsrelateret stress skal derfor tages alvorligt og man bør, som virksomhed, anskue stress fra et organisatorisk niveau og arbejde målrettet mod at forebygge det. Stressede medarbejdere kan nemlig have alvorlige konsekvenser for en virksomhed.

Først og fremmest forringer stress medarbejdernes arbejdsglæde, hvilket ofte vil resultere at de er mindre engagerede og motiverede. Derudover er det en stor omkostning for virksomheden, både økonomisk og ressourcemæssigt, hvis en medarbejder går ned med stress.

En stresssygemelding varer nemlig typisk 3-6 måneder, i løbet af denne tid skal medarbejderen stadig have løn. Samtidig skal man ud og finde en ny medarbejde, som kan erstatte den sygemeldte, hvilket også er en stor omkostning.

Det er samtidig også en stor belastning for virksomhedens øvrige medarbejdere, som skal løfte mere og derved også har en større risiko for at gå ned med stress.

Sådan forebygger du stress!

  • Planlæg din uge, så du altid har overblik over, hvilke opgaver du skal give dig i kast med.
  • Tal med dine nærmeste om, hvordan du har det og del dine tanker og bekymringer.
  • Lyt til din krop, når du mærker stress i hverdagen, er det vigtigt at reflektere over, hvad der stresser dig og hvordan det føles, så du får en kropsbevidsthed, der gør, at du kan opdage langtidsvarig stress i tide.
  • Sig fra, når du bliver overbelastet.
  • Sørg for at få sovet de timer, du har brug for.
  • Sørg for at koble af mentalt efter arbejde, dette kan f.eks. gøres med mindfulness.
  • Vær ikke bange for at bede dine kollegaer om hjælp.
  • Lav en tjekliste, så du er sikker på, at du får løst alle opgaver og ikke skal bruge nætterne på at spekulere over, hvorvidt du har overset noget.
  • Dyrk motion, det får stressen ud af kroppen, dog ikke før du går i seng, for kroppen skal slappe af inden sengetid.

[1] http://www.as3transition.dk/stress/stress-i-tal/

 


 

Avoid the dirty dozen

I 1993 udviklede Gordon Dupont konceptet ”Avoid the dirty dozen”. Gordon Dupont var uddannet pilot, men satte sig, efter Air Ontario flyulykken, hvor 24 mennesker mistede livet, for at undersøge og analysere årsagerne til, at flyulykker opstår.

Her fandt han frem til at 80% af alle flyulykker skyldes menneskelige fejl.

Han udarbejdede derfor ”Avoid the dirty dozen” hvor han beskrev tolv af de mest almindelige menneskelige fejl, som resulterer i ulykker.

Jeg har sat mig for at skrive 12 blogposts, hvor jeg går i dybden med disse 12 menneskelige fejl og giver råd til, hvordan man kan forebygge, at fejlene opstår.

Denne artikelserie er inspireret af Mads Bruun der ud over at være flymekaniker også har bloggen Bruuns Garage samt FAA Dirty Dozen PDF.