”Jamen sådan har vi altid gjort”

”Sådan har vi altid gjort det” er en hyppig sætning i mange virksomheder. Man stiller ikke spørgsmålstegn ved, hvordan man løser opgaverne.

Problemet ved denne tænkemåde er, at den dræber al nytænkning, innovation og udvikling for virksomhederne.

Verden er i konstant forandring og den digitale udvikling er med til at forandre brugeradfærd og forretningsmodeller. Etablerede brancher bliver derfor nødt til at følge med denne udvikling.

Hvorfor købe en DVD, hvis man kan finde filmen på Netflix hurtigere og billigere? Hvorfor fakturere manuelt, når man kan fakturere elektronisk og spare både tid og penge? Hvorfor booke hotel, hvis man kan bo billigt og centralt med Airbnb?

Man er, som virksomhed, nødt til at stille spørgsmålstegn tegn ved, hvorfor man gør tingene, som man gør og hvordan man kan forbedre sig, for at følge med udviklingen.

’Start with why’

Simon Sinek understreger i sin TED talk ’Start with why’ vigtigheden i at vide, hvorfor man gør, som man gør. Alle virksomheder ved, hvad de beskæftiger sig med og hvordan de gør det, men meget få virksomheder ved, hvorfor de gør det.

Ved at besvare hvorfor vi gør, som vi gør og ved at reflektere over, hvordan vi kan gøre det anderledes, er der en større chance for, at vi udvikler og forbedrer os.

En central pointe hos Simon Sinek er, at folk ikke køber hvad du gør, men hvorfor du gør det.

  Sådan bryder du normerne i din virksomhed

  • Bryd normerne og tænk innovativt. Stil spørgsmålstegn ved, hvordan I gør tingene og kom med forslag til, hvordan I kan gøre det anderledes og blive mere effektive.
  • Tænk i nye baner og vær lydhør overfor kollegaers idéer.
  • Lær af de fejl, I tidligere har begået.
  • Det er en god idé at evaluere både løbende og efter I har løst opgaven. Tal om, hvad der forløb godt i processen og hvad der forløb mindre godt. På den måde forbedrer I jer hele tiden.
  • Afhold et ugentligt møde, hvor alle får taletid og mulighed for at ytre tanker og idéer.

 


 

Avoid the dirty dozen

I 1993 udviklede Gordon Dupont konceptet ”Avoid the dirty dozen”. Gordon Dupont var uddannet pilot, men satte sig, efter Air Ontario flyulykken, hvor 24 mennesker mistede livet, for at undersøge og analysere årsagerne til, at flyulykker opstår.

Her fandt han frem til at 80% af alle flyulykker skyldes menneskelige fejl.

Han udarbejdede derfor ”Avoid the dirty dozen” hvor han beskrev tolv af de mest almindelige menneskelige fejl, som resulterer i ulykker.

Jeg har sat mig for at skrive 12 blogposts, hvor jeg går i dybden med disse 12 menneskelige fejl og giver råd til, hvordan man kan forebygge, at fejlene opstår.

Denne artikelserie er inspireret af Mads Bruun der ud over at være flymekaniker også har bloggen Bruuns Garage samt FAA Dirty Dozen PDF.