Derfor skal du hele tiden dygtiggøre dig
Manglende erfaring og specifik viden, kan resultere i, at man har svært ved at vurdere situationer og træffe de rette beslutninger.
Det er vigtigt at man, som ansat i en virksomhed, løbende arbejder på at dygtiggøre sig, også selvom man er en erfaren medarbejder. Verden er i konstant udvikling og bliver skridt for skridt mere digitaliseret. Vores systemer og procedurer følger denne udvikling og vi er derfor nødt til at følge med strømmen, for ikke at blive ”out-of-date”.
Det er vigtigt, at man ikke opfatter det som et tegn på svaghed at bede om hjælp, viden eller oplysninger. Tværtimod, er det noget alle arbejdspladser burde opfordre til.
Man skal heller ikke være bange for at udfordre sig selv. Vi lærer nemlig bedst, når vi er tilpas udfordrede, uanset om det på arbejdspladsen, eller i privatlivet. Der skal dog være en hårfin balance, for føler vi os overudfordrede, bliver vi nervøse og utrygge og det lærer vi ikke meget af. Omvendt føler vi os demotiverede, hvis vi er underudfordrede.
Det kan derfor være lærerigt at tænke i nye baner og udfordre sig selv på de områder, hvor man føler, at der er plads til forbedring. Det kunne f.eks. være, at du synes det er grænseoverskridende at tale i telefon med fremmede mennesker og derfor ofte tager korrespondancerne på mailen. Her kunne du prøve at ringe personerne op i stedet, for at udfordre dig selv. Det vil gøre dig mere selvsikker og dygtig i forhold til at interagere med fremmede mennesker og derved gøre dig til en dygtigere medarbejdere.
Sådan bliver du dygtigere
I det følgende får du en række gode råd til, hvordan du kan dygtiggøre dig.
- Vær ikke bange for at bede om hjælp eller oplysninger.
- Vær ikke bange for at udfordre dig selv og for at komme ud af din ”comfort zone”.
- Brug manualer og tjeklister.
- Brug tid på at komme i flow. Flow er nemlig den tilstand, hvor vi lærer og udvikler os bedst.
- Del viden og erfaringer med dine kollegaer.
- Deltag i kurser, konferencer og andre relevante undervisningsforløb.
- Hold dig opdateret på ny forskning inden for dit felt.
- Undgå at arbejd ud fra hukommelsen og antag ikke, at noget er i orden, før du har tjekket op på det.
Avoid the dirty dozen
I 1993 udviklede Gordon Dupont konceptet ”Avoid the dirty dozen”. Gordon Dupont var uddannet pilot, men satte sig, efter Air Ontario flyulykken, hvor 24 mennesker mistede livet, for at undersøge og analysere årsagerne til, at flyulykker opstår.
Her fandt han frem til at 80% af alle flyulykker skyldes menneskelige fejl.
Han udarbejdede derfor ”Avoid the dirty dozen” hvor han beskrev tolv af de mest almindelige menneskelige fejl, som resulterer i ulykker.
Jeg har sat mig for at skrive 12 blogposts, hvor jeg går i dybden med disse 12 menneskelige fejl og giver råd til, hvordan man kan forebygge, at fejlene opstår.
Denne artikelserie er inspireret af Mads Bruun der ud over at være flymekaniker også har bloggen Bruuns Garage samt FAA Dirty Dozen PDF.