Derfor skal du undgå afbrydelser

Når vi løser kreativt svære opgaver, som rapportering til ledelsen, programmering, eller enhver anden opgave, som kræver vores fulde hjernekapacitet, er det afgørende, at vi er i flow og ikke bliver afbrudt.

Flow er en tilstand, hvor vi er opslugte af vores opgave, men samtidig er i stand til at holde mange flere bolde i luften, end normalt. Når vi er i flow, er vi i stand til at løse meget mere komplekse opgaver, end normalt. Nogle opgaver kan faktisk kun løses, når vi er i flow. Derfor vælger mange at lave disse ting om aftenen, i weekenderne, eller på en hjemmearbejdsdag, hvor de kan få fred og ro til at fordybe sig i opgaven.

Det er vigtigt, at der er ro og fred omkring en, når man arbejder i flow. Det tager nemlig gennemsnitligt 25 minutter at komme tilbage til der, hvor man slap, hvis man bliver forstyrret i flow. Det betyder, at man spilder 25 minutter hver eneste gang man bliver afbrudt.

Alt for ofte ses det, at ledere eller kollegaer forstyrrer hinanden, uden at have respekt for den tid, som spildes ved det.

Man skal derfor tænke sig godt om, inden man forstyrrer en medarbejder og overveje om det er omkostningen, 25 minutters flowtid, værd.

Sådan undgår du afbrydelser

I det følgende får du en række gode råd til, hvordan du undgår afbrydelser og derved arbejder mere effektivt.

  • Undgå at vær på de sociale medier eller at besvare mails, mens du arbejder.
  • Undgå at forstyr dine kollegaer/ansatte. Skriv til dem på mailen i stedet, medmindre det, du vil sige, er omkostningen værd.
  • Brug tjeklister til at huske, hvor langt du er i arbejdsprocessen. Dette er især en hjælp, når du kommer tilbage fra en pause og ikke lige kan huske, hvor du slap.
  • Løs kun én opgave ad gangen.
  • Informér dine omgivelser om, hvornår du arbejder i flow, så de ikke forstyrrer dig.
  • Undgå for så vidt muligt at tage hasteopgaver ind og hold dig til de opgaver, som du har planlagt.

 


 

Avoid the dirty dozen

I 1993 udviklede Gordon Dupont konceptet ”Avoid the dirty dozen”. Gordon Dupont var uddannet pilot, men satte sig, efter Air Ontario flyulykken, hvor 24 mennesker mistede livet, for at undersøge og analysere årsagerne til, at flyulykker opstår.

Her fandt han frem til at 80% af alle flyulykker skyldes menneskelige fejl.

Han udarbejdede derfor ”Avoid the dirty dozen” hvor han beskrev tolv af de mest almindelige menneskelige fejl, som resulterer i ulykker.

Jeg har sat mig for at skrive 12 blogposts, hvor jeg går i dybden med disse 12 menneskelige fejl og giver råd til, hvordan man kan forebygge, at fejlene opstår.

Denne artikelserie er inspireret af Mads Bruun der ud over at være flymekaniker også har bloggen Bruuns Garage samt FAA Dirty Dozen PDF.