Derfor bør du minimere beslutningsprocesser

Når vi er trætte og udmattede er risikoen for, at vi begår fejl, større. Man kan overordnet skelne mellem to former for træthed, fysisk træthed og psykisk træthed.

Fysisk træthed er, når man har sovet for lidt eller ikke har spist nok i løbet af en dag, så ens blodsukker er lavt. Psykisk træthed forekommer derimod ved depression, angsttilstande og ved længerevarende stress.

Udover disse to former for træthed, er der, især de seneste år, kommet fokus på en ny form for træthed, nemlig beslutningstræthed. Beslutningstræthed er et fænomen, som vi de seneste år er begyndt at høre mere om i medierne. Flere studier har nemlig påvist, at vi mennesker ikke kan træffe et uendeligt antal gode beslutninger i løbet af en dag. Det vil sige, at der er en meget specifik grænse for, hvor mange velfunderede beslutninger, vi kan træffe i løbet af en dag.

Det er derfor en god idé at spare på beslutningerne, ved at minimere alle beslutningsprocesser. Det kan man gøre på forskellige måder, Steve Jobs gjorde det ved kun at eje ét outfit, som består af en rullekravesweater og jeans. På den måde slap han for at træffe beslutninger om morgenen om, hvilket tøj han skal have på. Barack Obama benytter sig af tilsvarende taktik og ejer kun sorte og mørkeblå jakkesæt.

Sådan undgår du beslutningstræthed

I det følgende har jeg samlet en række bud på, hvordan du minimerer beslutningsprocesser i hverdagen og derved får mere energi til at træffe velovervejede beslutninger.

  • Lav en madplan, så du ikke skal træffe beslutninger om aftensmaden efter arbejde, hvor du er udmattet.
  • Læg det tøj, du skal have på, frem dagen før.
  • Planlæg din arbejdsuge, så du hver dag har et overblik over, hvilke opgaver du skal give dig i kast med.
  • Skab nogle rutiner, det vil din hjerne belønne dig for. Hjernen bruger nemlig meget mindre energi på at udføre rutineopgaver.
  • Lav tjeklister og huskelister, i stedet for at bruge energi på at prøve at huske ting.

 


 

Avoid the dirty dozen

I 1993 udviklede Gordon Dupont konceptet ”Avoid the dirty dozen”. Gordon Dupont var uddannet pilot, men satte sig, efter Air Ontario flyulykken, hvor 24 mennesker mistede livet, for at undersøge og analysere årsagerne til, at flyulykker opstår.

Her fandt han frem til at 80% af alle flyulykker skyldes menneskelige fejl.

Han udarbejdede derfor ”Avoid the dirty dozen” hvor han beskrev tolv af de mest almindelige menneskelige fejl, som resulterer i ulykker.

Jeg har sat mig for at skrive 12 blogposts, hvor jeg går i dybden med disse 12 menneskelige fejl og giver råd til, hvordan man kan forebygge, at fejlene opstår.

Denne artikelserie er inspireret af Mads Bruun der ud over at være flymekaniker også har bloggen Bruuns Garage samt FAA Dirty Dozen PDF.