SONY DSC

Leder du efter lykken, men føler ikke, at du kan finde den?

Ny forskning viser, at du måske leder det forkerte sted, hvis du prøver at finde lykken igennem karriere, målsætninger og påtvungede positive tanker.

I lang tid har der været en tendens til, at lykke skulle opnås gennem positive tanker og det rigtige mindset. Denne opfattelse gør Susan Davids forskning op med. Det er, ifølge Susan David, gennem accept og indsigt i ens følelser, både de gode og de dårlige, at man opnår balance og ro.

Jeg har selv oplevet den ro igennem mit arbejde med TimeBlock metoden. Hver mandag afholder vi på mit arbejde et ugentligt mandagsmøde. Ved mødet gennemgår vi både de ting vi når og vores sejre, men også vores nederlag og de ting der ikke fungerede.

Igennem en dialog om, hvorfor vi ikke nåede tingene, hvad vi har lært og hvad vi kan gøre anderledes næste gang, får vi et mere helstøbt billede af hvem vi selv er og hvor vi er på vej hen. Igennem denne selvindsigt og selvforståelse, opnår vi en større følelse af lykke og tilfredshed.

Vi har, ifølge Susan Davids, også en tendens til at opstille målsætninger for, hvad der kan gøre os lykkelige.

Problemet forbundet med disse målsætninger er, at de ofte leder til enorm skuffelse, hver gang man ikke er i stand til at opfylde sine mål. Vi føler, at vi fejler i forsøget på at opnå lykke og det ender med at gøre os endnu mere ulykkelige.

I stedet bør vi acceptere vores nedture og negative følelser, dog uden at de bliver entydigt styrende for vores adfærd. Det er vigtigt, at man ikke tvinger sig selv til at tænke positivt og tvinger sig selv til at føle noget, man ikke føler. Tænk på det som om du fejer dine vanskelige følelser ind under gulvtæppet i din mentale stue. Det kan godt være, at det ser perfekt ud på overfladen, men det er blot et spørgsmål om tid, før følelserne bryder ud.

Det er vigtigt, at være opmærksom på sine negative/ubehagelige følelser, fordi de ofte prøver at fortælle os noget. Måske er du utilfreds med din chef. Det nemme valg er, at prøve at fortrænge din frustration og lade som om alting er i orden. Problemet er, at det forstærker de negative følelser.

I stedet bør du udforske de negative følelser, måske er du sur fordi din chef ikke gav din kollega kredit for et projekt. Dette signalerer, at retfærdighed er en virkelig vigtig værdi for dig – og den information er virkelig, virkelig vigtig! Det der sker, når vi fokuserer for meget på at være glade er, at vi faktisk skubber vigtigt information til side, information som vi kan lære noget af.