Har du respekt for andre mennesker?
Du kender det helt sikkert godt den følelse, du får, når ham den ubehagelige og pisse irriterende kollega siger lige netop dét, der giver dig et slag i maven. Ham som får dig til at føle dig som en skoleelev, der ikke kan svare på lærerens spørgsmål.
Måske er der flere af den type på din arbejdsplads. Det de har til fælles er, at de ikke respekterer dig og den person du er og derfor kommer med nedsættende og ubehagelige bemærkninger.
Du kender sikkert også den type kollega, som altid lige skal rette noget i det du har lavet. Ikke på den fede ”Hey kunne det ikke være fedt med den her ændring” måde, men mere på den ubehagelige ”det du har lavet er helt tosset, min idé er bedre” måde.
Måske kender du også det, at ham den underlige kollega, der altid snakker om sin hobby, lige får et fur med på vejen, når I står og snakker over kaffen, fordi han bare er så mærkelig.
I alle de ovenstående eksempler er det tydeligt, at vi taler om mennesker som ikke har respekt for andre. I alle tilfælde er vi godt klar over, at det ikke er en ordentlig og respektfuld måde at behandle andre på.
Det er eksempler på den ”synlige” mangel på respekt eller mobning, men hvad med den usynlige?
Den usynlige mangel på respekt er, når man agerer på en måde, som ikke er udbredt forkert. Måske ved den respektløse medarbejder slet ikke, at det de gør er respektløst, måske det er dig der er respektløs, uden at du ved det?
Behov
For at ændre sig selv og begynde at vise respekt over for andre, er det nødvendigt at forstå andres behov. Det er nemlig først når vi forstår dem, at vi kan sikre, at vi ikke agerer på en respektløs måde over for dem.
I videns tunge virksomheder kommunikerer vi med to typer af medarbejdere. Dem der ”laver ting” (jeg kalder dem makers) og dem, der styrer makerne (som jeg kalder managers).
De to roller har meget forskellige opgaver. Manageren skal have overblik, sikre sig at projekter kører og at alle leverer det, som er lovet.
En managers rolle kan metaforisk beskrives som dem, der slukker ildebrande, da de jo hele tiden skal se efter røg, der kan udvikle sig til en brand.
Makes behov er at ”lave” have ro til fordybelse og derved ramme den fantastiske flow tilstand, hvor de i lange perioder ”forsvinder” fra denne verden. De træder ind i makerens flow tilstand, hvor de kan producere 10 gange mere, end når de ikke er i flow.
Respekt
Hvis en maker skal respektere en manager, skal de altså, hver gang Manageren bliver urolig over noget røg, hjælpe ham med at afklare om det er røg fra en kommende ildebrand, eller om det blot er røg foran maskinerne, der arbejder.
En manager skal, hvis han vil respektere sine makers, lade dem være i fred hele dagen, så de har mere tid til at fordybe sig og være i flow, det samme gør sig gældende fra maker til maker.
Kan du se problemet?
Vi går alle på arbejde for at gøre et godt stykke arbejde, faktisk går du sikkert på arbejde for at gøre et bedre stykke arbejde, end de fleste!
Hvis du er maker oplever du sikkert ofte, at du bliver afbrudt af en leder eller kollega, når du har ramt flow.
Da du er en respektfuld og venlig medarbejder, svarer du selvfølgelig personen og hjælper ham måske endda med problemet i 5 minutter, før du går tilbage til dit arbejde. Problemet ved dette er, at hver gang du bliver afbrudt i flow, går der ca. 25 minutter før du er tilbage i flow. Du bliver således en halv time bagud i forhold til din egen tidsplan.
Få respekten tilbage
For at få respekten for andre tilbage på arbejdspladserne, er det vigtigt, at vi får forståelsen for de forskellige behov bredt ud.
Det vil sige forståelsen for, at vi ikke skal forstyrre en maker i flow. Samtidig skal vi sørge for at informere manageren med relevant information så hurtigt som muligt, dog ikke på bekostning af, at vi afbryder vores flow.
Hos os i TimeBlock har vi to ting vi gør, der giver denne respekt.
- Vi forstyrrer ikke hinanden, når vi er i flow. Det betyder, at vi kun må forstyrre hinanden om morgenen, til frokost og lige inden vi går hjem – resten af tiden er helliget flow.
- Hver mandag mødes vi alle og fortæller hvad vi lavede i sidste uge, hvad vi ikke nåede, hvor der er problemer med et projekt og hvad vi når i denne uge.
I første punkt tilfredsstilles makernes primære behov for ro og flow. Samtidig giver det manageren mulighed for at få info om en eventuelt ildebrand inden for få timer
I andet punkt tilfredsstilles managerens behov for at få overblik og gennemsigtighed. Manageren får overblik over, hvordan det går med projekterne og med de ansatte.
Bonus respekt
Når makeren en gang om ugen får mulighed for at fortælle om, hvad de har lavet siden sidste uge, tilfredsstiller det faktisk et sekundært behov hos Makerene. Det behov er at dele deres fantastiske kreationer i et trygt og respektfuldt miljø.
At fortælle og dele sin begejstring for det man har lavet, er nemlig en stor del af motivationen for makers til at yde endnu mere. At andre lytter og værdsætter det de lavede i sidste uge, uden afbrydelser, er en god måde at vise respekt for makers.
Respekt leder til innovation
Når vi har lavet et rum, hvor makers og managers kan snakke sammen med forståelse og respekt for hinandens behov, sker der en endnu mere fantastisk ting, nemlig at det langsomt begynder at være ok at vise sårbarhed.
Sårbarhed i dette tilfælde kunne f.eks. være en god idé, som en maker har arbejdet på, en ny tilgang til at løse et eksisterende problem, eller en knald god idé til et nyt forretningsområde.
Når det er sat tid nok af til, at vi kan åbne op og fortælle om vores uge, så vil der ofte også være mulighed for, at innovation kan blomstre frem!